Intolerancija na osnovne životne namirnice

Da Ii je zdrava hrana za svakog čoveka ista ? Da Ii su neke namirnice za jednog čoveka lek, a za drugog – otrov?

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Uticaj načina ishrane na zdravlje stara je, ali uvek iznova aktuelna tema. U današnje vreme, primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera.

Zapitajmo se:
Da Ii je zdrava hrana za svakog čoveka ista?
Da Ii neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog – otrov?

Lično podnošenje ili nepodnošenje određenih namirnica, srž je novog aspekta određivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hroničnim bolestima, dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su istraživanja poslednjih godina pokazala da je definitivno došlo vreme da ova ideja dobije mesto koje joj pripada i da se više ne može zanemarivati.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namimica. Te se reakcije mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući preko 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija.

Za razliku od klasičnih alergija, reakcija intolerancije je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata. Čovek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajeni način sve dok organizam može to da amortizuje. Kada opterećenje postane preveliko, amortizujući mehanizmi popuštaju, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija ”pobune” u vidu različitih simptoma… Na taj način nastaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti za koje medicina često nema prava terapijska rešenja.

Problemi koji mogu biti povezani sa intolerancijom

varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku, iritabilna creva;
koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza;
disajni organi: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadražajni kašalj, laringit;
kardio-vaskularni sistem: povišeni krvi pritisak, aritmije, cirkulatome smetnje;
problemi u metabolizmu: sećer i masnoće, gojaznost, celulit;
glavobolje, migrene; sindrom hroničnog umora;
hormonski poremecaj: klimakterične tegobe, neregulamost menstrualnog ciklusa;
kičma i koštano-zglobni sistem: degenerativne i zapaljenske bolesti kicme i zglobova;
psihološka sfera: depresivna razpoloženja ili anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna, sindrom deficitame pažnje kod dece.

Kako otkriti da li se pravilno hranimo?

Postoji više metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Jedne spadaju u kategoriju imunoloških analiza, dosta su skupe i teže dostupne. Druge (takav test se koristi i u Ordinaciji Holitimed) bazirane su na određivanju vibracionog sklada ili nesklada između organizma i namirnica – intolerancija. Zapravo se radi o dijagnostikovanju iste pojave sa dva različita aspekta.

Test obuhvata 110 namirnica iz nase uobičajene ishrane: žitarice, mleko i mlečne proizvode, više vrsta mesa, ribe, povrće, voce, začine.

Šta dalje?

Kada se utvrdi koje namirnica ne odgovaraju, isključuju se iz ishrane najkraće u intervalu od 3 meseca. Za dve do 3 nedelje vidljiva su poboljšanja, a kroz 3 meseca i puni efekat. Sa takvom ishranom organizam dobija ono što mu je potrebno, usklađen je i želja za prekomernim količinama hrane nestaje. Nije potrebno da se meri gramaža obroka niti bira način spremanja. Nakon dovoljne pauze i postignutog efekta, uz konsultaciju s lekarom, može se u kontrolisanim količinama uzimati i zabranjena hrana.

Kratak orjentacioni test

 1. Da li Vam se telesna težina poveća za kratko vreme?
 2. Da li ste povremeno neobjašnjivo depresivni?
 3. Da li patite od zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa?
 4. Da li patite od zatvora ili dijareje?
 5. Da li ste pospani posle jela?
 6. Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu?
 7. Da li zadržavate tečnost, otičete?
 8. Jeste li hronično umrni?
 9. Da li imate bolove u stomaku?
 10. Da li ste često prehlađeni?
 11. Da li imate migrene, glavobolje?
 12. Da li se nadimate posle jela?

Svaki pozitivan odgovor ukazuje na mogućnost postojanja intolerancije. Ako imate 4 i više pozitivnih odgovora, intolerancija je skoro izvesna, nabrojane tegobe su samo manifestacija trpljenja organizma i u većini slučajeva vezane su za intoleranciju na hranu.

Po čemu je ovakav pristup problemu ishrane izuzetan?

 • lako je dostupan
 • predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći
 • zavisi isključivo od odluke pojedinca

Test intolerancije je jedna od metoda promene životnog stila i unapređenja zdravlja koja se već 25 godina godina uspešno primenjuje u ordinaciji Holitimed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>