Mateja Tomšič Akengen

Mateja Tomšič Akengen – duhovna orijentatorka, Ifa sveštenica, Iyanifa – majka tajne života, Iya Agan – vrhovna sveštenica kulta predaka, terapeutkinja šamanskim tehnikama, econ. ekonomska savetnica i menadžerka, NLP praktik-majstor, regresoterapeutkinja, koordinatorka Centra Hrast.

Marijana Čanak

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Mateja Tomšič Akengen vam može preneti znanja koja je stakla istraživanjem najstarijih očuvanih mudrosti o čovekovoj sudbini i životu, zahtevnim inicijacijskim procesima, učenjem mnogih tehnika i, naravno, iz iskustva dugogodišnjeg rada na sebi. Proputovala je svet, kao i mnoga životna područja, od ekonomije za male i velike kompanije, preko rada s osobama s razvojnim invaliditetom, do toga da je postala sveštenica, šamanka i Majka tajne – Iyanifa, savetnica i duhovna orijentatorka, kako bi sada mogla da živi svoju misiju: da nudi alate mudrosti onima koji žele da razumeju svoj život i da ga stvarno žive.

Širok spektar njenih znanja i mnogih terapijskih tehnika koje poznaje i kombinuje, uvek je usmeren i prilagođen osnovnom pitanju:

Ko ste vi i šta vam je u ovom trenutku najpotrebnije?
U kom pravcu da se usmerite i na šta bi bilo dobro da se usredsredite?

Komunikacija s mudrošću daće vam te odgovore, ti odgovori već su u vama. Alat mudrosti će vam ih razotkriti: iz vas, za vas. Pravi odgovori i razumevanje uvek su ključni u putovanju prema sebi. Možda nakon toga uslede transformacijski procesi, nove odluke, promene, ali svi imamo pravo na slobodnu volju.

Akengen nema magični štap kojim bi nešto uradila umesto vas, ali ima mnogo alata kojima može da vam asistira, da vas podrži na individualnom putu, da za vas uradi nešto onda kad vi to odaberete. Odluka je na vama, a asistencija će vam dobro doći, usmerenje će vam razjasniti životnu situaciju i uštedeti vreme, a tranformacija će osloboditi snagu i pomoći vam da je upotrebite za ono što vam je potrebno, za otklanjanje blokada i prepreka, za kreativnost.

Naš zajednički cilj je pronaći i usmeriti kreativnost, snagu i energiju u zaista živeti danas i stvarati svoje još bolje sutra.

Akengen je duhovna orijentatorka, terapeutkinja, vodi konsultacije i savetovje sa mudrošću Ifa širom sveta, vodi program Škole mudrosti, radionice, ritrite.

Više o Akengen: O njenom životu i putu od ekonomije do Majke tajne

Više o duhovnoj orijentaciji: Konsultacije sa božanskom mudrošću Ifa

Život je putovanje na kome smer određujemo mi, a mudar čovek koristi sve resurse koji mu stoje na raspoganju da na tom putu ima dobar pravac i da putuje ka radosti življenja što bolje i brže.

Iskustva su najveći učitelj života, a duhovnost nije nužno duhovna praksa, nego razumevanje života i zdrava pamet.

Svoj sadašnji život Akengen posvećuje istraživanju starih mudrosti, koje razumeju čoveka u njegovoj celovitosti: u duhovnom, mentalnom, emotivnom i fizičkom postojanju. Ali je živela život i još uvek ga živi, nije svetica, nego običan smrtnik, koji je svestan da je jedan od glavnih sastojaka za zaista živeti, iskrenost prema sebi, traženje istine i nečega što se zove zdrava pamet. Jednostavnost i prilagodljivost u tumačenju, njena praktičnost i pristupačnost, uveriće vas da sve životne teme s kojima se suočavate proizilaze iz duhovne razine.

Sa Akengen možete biti čovek, možete i smete uživati u nesavršenstvu, možete otkriti da život čine izazovi i možete probuditi svoje pravo na postojanje.

Nije oduvek bila terapeut, ali oduvek zna da ispod onoga što je vidljivo na površini postoji nešto esencijalno; da postoji duša. Nije imala straha da prvenstveno istraži sebe. Da bi razumela sebe i život oko sebe, predala se istraživanju kompleksnosti postojanja, ljudskog života, karaktera, sudbine.

Učim od živih legendi, onih fascinantnih, za koje sistem koji je usredsređen samo na teoriju nema pravih reči. To je razumevanje koje treba osetiti, od mudrih učimo iz srca, osećamo esenciju mudrosti, harizmu koju emituju, kao i polje podržavajuće energije. Čovek biva podstaknut da sme da oseti sam sebe i da aktivira proces samoistraživanja. To ne znači da moji učitelji nemaju reči i objašnjenja, kojima možemo utešiti razum, da zna da je bitan i da ima svoju ulogu, nego to znači da su celoviti: svoji, veličanstveni. Uvek je dobro za uzor imati nekog kome je dobro u sopstvenoj koži. Moji duhovni učitelji, moji uzori, nisu usiljeni. Ne glume, ne foliraju se. Jednostavni su i životni.

Akengen

Uz Akengen ćete osetiti da ono što govori zaista i živi. S vama će putovati i osećati, razjašnjavaće, stvaraće polje za unutrašnju komunikaciju, otkrivaće i razrešavati holograme međusobnih odnosa i projekcija, vodiće vas u podsvest i zapise prošlih iskustava, putovaće u daleke prostore i vremena, da bi se deo vaše duše doveo u ovaj trenutak i ovaj prostor u kome ste sada. Otkrivaće vaš pravi, suštinski uzrok: zašto se nešto u vašem životu dešava, kakav je smisao života u ciklusu rađanja, življenja, smrti i ponovnog rađanja?

Akengen nije vernica, ne veruje slepo u nešto što neko kaže, nego iskusi i živi. Uz nekog takvog ne može vas biti strah od nesavršenstva, greške, razmišljanja.

I sama sam čovek, ćerka, partnerka, prijateljica, prijatelj/ neprijatelj samoj sebi, stanovnik ovog univerzuma, mogu reći i majka mnogima. Posmatrala sam aktuelne sisteme, njihov uticaj na ljudsku individualnost, moj sopstveni odziv, kao i odziv ostalih. Dok god da je živ, čovek ima izazove. Proces učenja neprekidno se odvija. Mnogi sistemi ne daju vam šansu da budete čovek. Nameću norme, pravila, koncepte o tome šta znači biti “normalan”; strah od kritike i delovanja odvaja nas od života. A rađamo se sami, imamo sopstvenu individualnost, živimo da bismo je upoznali i realizovali. Da bismo učili iz iskustva, materijalizujemo duhovni aspekt koji nosimo, prelazimo iz ciklusa u ciklus.

Akengen

Uz Akengen ćete osetiti da smete biti čovek. Smete biti dete koje ne zna odgovore. Daće vam slobodu da budete to što jeste. Učiće vas kako da učite iz sebe, kako da se negujete da biste osetili sebe, kako da razumete sami sebe tako da vaš razum shvati duboku poruku svoje individualne suštine. Predstaviće vam principe života kroz praktične primere, s humorom i lakoćom koji ne isključuju duboko poštovanje i mudrost, nego im daju šansu da se probiju kroz bitnost odraslog i peozbiljnog ega do unutrašnjeg deteta, jer ono još ima sećanje na to zbog čega smo došli u ovaj svet, šta je našoj duši potrebno, šta želi da istraži i šta može da pruži.

I sama sam se tražila i taj proces i dalje se odvija. I ja sam živela periode u kojima sam osećala da sam se udaljila od sebe same. Iskusila sam patnju i radost, bolest i zdravlje, gubila i pobeđivala. Ko ne zna da gubi, ne može ni biti pobednik. Nekada treba da izgubimo da bismo nečem novom oslobodili prostor. Ali, nekako sam uspela da prepoznam signale kojima me je život upozoravao. I ja živim u sistemu, u istom vremenu kao i drugi ljudi, sa aktuelnom politikom, vladom i ekonomijom, pa ipak u tom istom sistemu mogu da se izborim za pravo da razmišljam sopstvenom glavom. Imala sam priliku da iskusim mnoge aspekte kapitala i ekonomije, svet u kojem nestaju ljudske vrednosti koje život čine dobrim. Svet u kome se govori o demokratiji, pa je bliži robovanju sistemima nego slobodi. Najbitnije je znati kada se boriti, kada pustiti; kada ići dalje, kada odustati; kada ubrzati, kada ići lagano; prepoznati kada igrati igru, kada ona igra tebe, kada izaći iz igre… Tražeći odgovore na pitanja kada i kako, postala sam duhovna orijentatorka, Majka tajne – Iyanifa.

Akengen

Pomoću alata mudrosti, divinacijskog sistema jedne od najstarijih i najkompleksnijih filozofija, znanja o ljudskoj sudbini, svako može da dođe do odgovora iz sebe – za sebe, jer nam je medij između duhovnog dela i uma na dohvat ruke. Možete ga upotrebiti, Akengen je proputovala dalek put da bi u tome mogla da vam asistira.

Od ekonomistkinje do duhovne orijentatorke i terapeutkinje

Izgradila je karijeru kao ekonomistkinja i prešla zanimljiv put u svojoj profesiji, koji joj je omugućio da upozna i jednu i drugu stranu života. Od najbogatijih sistema, država u kojima je na prvi pogled sve organizovano, blistavo, uređeno, ali bez onog najbitnijeg: duše, esencije, prava na to da budemo samo čovek, do oaza koje su još uvek očuvane i skrivene od moderne civilizacije, gde ljudi žive u skladu sa prirodom.

Od samog rođenja sam znala da želim asistirati, ali je do toga trebalo stići. Nisam išla najbržim i najlakšim putem. Često sam birala put na kome sam učila više i imala teže izazove. Upoznala sam svet iz različitih perspektiva i delovala na vodećem području današnjeg modernog sveta: moć kapitala i ekonomije. Još od srednje škole, često sam imala osećaj da to nije mesto za mene, ali sam ujedno imala i neku svest, nadu i humor: – Idemo dalje, doći ću do onoga što želim! Kad sam počela da radim, počela sam od onoga što sam najmanje htela: od vođenja papirologije i evidencija. Ali, ako su me roditelji nečemu naučili, naučili su me da je svaki rad častan, da je bitno časno preživeti, zahvaljujući sopstvenim rukama i radu. Počela sam karijeru kao referentkinja u finansijama, učestvovala sam u podizanju malog privatnog preduzeća, od komercijaliste na trgovačkim poslovima u kompjuterskoj radnji, postala sam komercijalista za više evropskih država u velikom preduzeću, produktivni vođa, menadžerka i ekonomska savetnica u jednom švajcarskom preduzeću. Iskusila sam svet u kome vlada novac, ali sam shvatila da u tom istom svetu novac može da bude, i da jeste, alatka za realizaciju, da ima duhovnu komponentu. Isti materijalni izraz može da porobljava i da unosi prazninu, ili da služi viziji, samorealizaciji, materijalizaciji duhovnog u nama. Beda života često je kamuflirana lažnjim sjajem, a beda ostaje beda. Odlučila sam se za dubinu, za ono unutrašnje bogatstvo. To ne isključuje materijalni život, nego mu daje smisao. Život, u celokupnom fizičkom obliku, jeste konkretizacija duhovnog, njegova vidljiva manifestacija.

Akengen

Akengen se predala dubokim tajnama života u koje uranjamo kad smo zaista živi, prisutni, svesni, u kontaktu sa svojim duhovnim bistvom, celoviti i hrabri.

O Akengen i njenom duhovnom putu

Teme i ponuda

I Individualni onlajn tretmani i konsultacije

• Usmerenje za život – konsultacije s mudrošću Ifa

Usmerenje za život, duhovna orijentacija, jeste razgovor s božanskom mudrošću Ifa. Mudrost je energija, ljudska sudbina se odvija po određenim principima. Čovek ima svoju duhovnu bit još pre rođenja i imaće je nakon smrti. Ifa je nauka, znanje, mudrost o svemu tome. Ifa kao energija mudrosti ima pristup našem duhovnom bistvu i našoj sudbini, a putem divinacijskog sistema razotkriva tragaocu odgovore o životu, usmeravajući ga na individualnom putu. Predstavlja medij između duhovnog bistva i uma. Ifa nam razotkriva tajnu našeg života u ovom vidljivom svetu. To je susret sa istinom.

Više o tome: Konsultacije sa božanskom mudrošću Ifa

Duhovno usmerenje, konultacije s mudrošću Ifa, svojevrsni je razgovor, ali je istovremeno i duhovni tretman, pri čemu se naša unutrašnjost može ispoljiti. Mudrost ima pristup našem individualnom bistvu, jer to je duhovna komponenta unutar nas, naša individualna suština. U procesu konsultacija sa Ifa, sveštenica uspostavi link sa energijom mudrosti i čovekovim individualnim bistvom, koji se onda izraze putem divinacijskog alata. Svrha toga je da se umu prenese/ prevede objašnjene: šta se dešava u individualnom bistvu, u kom pravcu ga vodi za budućnost, i šta je savet mudrosti, kako bi tragalac realizovao ono što je dobro u njegovoj sudbini, sprečio i(li) zaštitio određene stvari. Preda mu se usmerenje o ponašanju i akcijama koje esencija mudrosti preporučuje za određeno pitanje, da bi tragalac svoj život što bolje odživeo (ili se pripremio i za prelaze, odnosno, naredne cikluse).

Pitanja postavljena sopstvenoj suštini i mudrosti mogu se odnositi na sva životna područja, što znači da nas mogu zanimati tačno određene stvari, ili možemo prepustiti svom individualnom bistvu da izrazi ono što je za nas u tom trenutku najvažnije da znamo.

Razumevanje je prvi preduslov za dobre odluke, za svesno postojanje, za bilo kakve korake koje u životu želimo da preduzmemo. Razumevanje i osvešćivanje su sami po sebi vid samoterapije, a naše je pravo da saznamo istinu. Divinacijski pristup je način da uvek imamo pristup našoj sopstvenoj istini.

• Tranformacijski procesi

Uz adekvatno vođstvo, svi možemo putovati u druge prostore i druga vremena na podsvesnom nivou. Podsvest čuva sećanja na vreme provedeno u trbuhu majke, na detinjstvo i prošle živote. Putem podsvesti možemo ući u sećanja drugih, kao što su sećanja predaka. Zahvaljujući tim svojstvima, odlazimo u prostor i vreme u kome je nešto izašlo iz balansa, što nam danas prouzrokuje poteškoće na određenim životnim područjima, blokade, bolesti ili nedostatak fokusa.

Da bismo razumeli zašto uopšte da radimo na podsvesti, u kakvom su odnosu svest i podsvest i kako međusobno utiču jedna na drugu, možemo podsvest i svest uporediti sa radom kompjutera i programa unutar njega. Svest je kao datotetka koja je trenutno na ekranu, a podsvest je celokupni softver i memorijski proces koji se odvija ispod toga. Programi, sistemi za čuvanje podatka, svi podaci i datoteke pohranjene u kompjuteru, internet koji ga umrežava i povezuje sa drugim resursima. Sve to što je ispod jeste pokretačka sila našeg života, koja putem koncepta privlačnosti dovodi određene situacije u naš život. Rad s podsvešu, dušom, indivudualnim bistvom i suštinom, jeste rad sa unutrašnjim procesorima i sistemima unutar nas. Ako nešto zaista želimo promeniti, odnosno, poboljšati u životu, često treba da napravimo određene ispravke na tim nivoima.

Akengen koristi nehipnotičke pristupe, upotrebom terapeutskog transa i mnogih drugih tehnika. Klijent je svesno prisutan, ali je podsvest za delić sekunde brža od svesnog razuma, zbog čega, pod vođstvom terapeuta, koji ujedno drži isceljujući prostor, klijent može da dođe do podsvesti i njenog delovanja. Akengen vlada raznim tehnikama i ima celovito znanje o životu, što sve zajedno čini set alata za rad, korekcije i tranfromacije unutrašnjih programa.

Prednost nehipnotičkog tranformacijskog načina rada je u tome što um, naš svesni deo, paralelno s transformacijskim učinkom isceljivanja, uči od podsvesti, čime dobija šansu da ispravi svoje delovanje: prilagođavamo mišljenje, navike, ponašanje. To je ono što dovodi do celovite transformacije i životnog napretka.

Šamanske tehnike za isceljivanje na podsvesnim nivoima i na nivoima duše:

 • regresoterapija;
 • hologramsko isceljivanje vremenske linije (holographic timeline healing);
 • egzorcizam;
 • vraćanje delova duše;
 • vraćanje sposobnosti prošlih života.

Više o tome: Šamanske tehnike za isceljivanje na podsvesnim nivoima i na nivoima duše

• Obredi i rituali koji se mogu izvesti na daljinu

Rituali su osmišljeni za spiritualno čišćenje života, njegovih vidljivih i nevidljivih delova, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i za privlačenje novih, čistih energija za revitalizaciju.

Obnovljene i pridobijene energije privlače nove mogućnosti i prilike, bude našu vitalnosti i podržavaju nas na individualnom putu.

Rituali manipulacije energijama prirode služe za privlačenje napretka, blagostanja, za otvaranje poslovnih mogućnosti, za jačanje privlačnosti, hrabrosti, radosti, zdravlja, za povećanje uspešnosti, obnovu zdravlja, mira i harmonije, izgradnju veće samodiscipline, moći, zaštite… Koji ritual nam je najpotrebniji, razotkriće se na duhovnim konsultacijama sa božanskom mudrošću Ifa (spiritualna orijentacija), ili nam to sugerišu unutrašnji osećaji i intuicija.

Kada, na primer, radimo priziv i aktivaciju određene energije, to je kao duhovni vitamin kojim dopunjujemo ili čistimo sopstvenu energiju. Možemo to, primera radi, uporediti sa radijskim kanalom, frekvencijom, muzikom. Kad promenimo kanal, dobijemo drugu frekvenciju, drugu muziku, što može uticati na naša osećanja i na promenu naše vibracije. Rad sa energijama, sa božanstvima prirode, tome je sličan na duhovno-energetskom nivou, a posledično i na fizičkom, emotivnom i mentalnom.

Kad klijent pristupi onlajn tretmanu, preporučuje se da bude u mirnom prostoru, gde se oseća dobro i gde ga ništa neće ometati, smešten je u udoban sedeći položaj, ne puši, telefoni su isključeni, elektronske naprave utišane. Klijent treba da bude svestan da je to ulazak u ono duboko, duhovno, da kažemo čak sveto unutar sebe.

II Onlajn radionice

 • Energija blagostanja, novca i napretka kao arhetip koji utiče na ljudski karakter, privlačnost za to područje, kao i sve etape i procese u vezi sa radom;
 • Kako da postignemo da nam novac služi? Kad neko ima viziju, koja je duhovna kategorija s kojom smo već rođeni, proces rada, zarade, kapitala, nagrade… u službi je te vizije, odnosno, misije;
 • Međusobni odnosi. Podsvesno preigravanje uloga prisutno je u svim uzajamnim odnosima, u partnerstvu, porodici, preduzećima, organizacijama… O podsvesti, njenom funkcionisanju, ulogama, preslikavanju;
 • Božanstvo napretka, puta i strategije: Ogun. Razvoj, izumi, sve što prelazi granicu dokazanog i opštepriznatog, proizilazi iz čovekovog duhovnog koncepta. U prekogranično istraživanje gura ga intuicija, vera, vizija da je moguće;
 • Božanska esencija vode: energija za aktivaciju privlačnosti, ljubavi, emotivne slatkoće, plodnosti;
 • Upoznajmo svet oko sebe: prirodu, ljudske karaktere i međuljudske odnose, putem energije, u njihovom celovitom postojanju, kako fizičkom, tako i duhonom;
 • Arhetipovi prirode i njihov uticaj na ljudski karakter. Kako je naše telo sačinjeno i zavisno od prirode u smislu fizičkog opstanka, isto tako priroda deluje na nas u energetskom smislu i utiče na naš karakter. Ovaj univerzum možemo razumeti kroz arhetipove energija: vode, šume, minerali, biljke, preci… sa svojim duhovnim esencijama deo su sveta u kome živimo i deo nas samih. Ljudi preigravaju igre karaktera.
 • Dom: prostor harmonizacije, revitalizacije i ulaska u sopstveni mir. Dom i stan u kome spavamo su dva različita pojma. Kako da od svog prostora napravimo dom? Da li se u sopstvenom telu, životu, na Zemlji, osećamo kao kod kuće, ili kao stranci? O energijama prostora i kako se povezati s njima.

Cena trosatne radionice za učesnika je 30 evra, od čega se 20 % usmerava za rad Centra Hrast, a 10% zarade ide u dobrotvorne svrhe.

III Onlajn edukacija (pored radionica)

Škola mudrosti

IV Dnevni prilozi

Prilozi namjeneni dnevnim aktuelnim tamama Centra, izvori promocija, besplatni prilozi za posetioce:
• Kratki snimci o prirodi, čoveku, sudbnini (triput nedeljno)
• Komunikacija s prirodom i meditacija na elemente prirode, prizivi, mini obredi
Članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>