Metoda fraktalnog crtanja

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Predstaviću metodu koja je u moj život donela velike promene.
Fraktalno crtanje je metoda koja je nastala u Rusiji 90-tih godina prošlog veka i jedinstvena je po tome što se crta zatvorenih očiju . To je forma art terapije. Ovakav vid crtanja pomaže ljudima da ozdrave i da otpuste blokiranu energiju. Korisna je i onima koji su u stresu i onima koji prolaze kroz razna negativna psihološka stanja. Crtanjem osoba upoznaje sebe otkrivajući informacije koje se nalaze u dubinama njene podsvesti. Povezuje se sa sobom, prepoznaje svoje istinske ciljeve i pronalazi načine da ih realizuje. Namenjena je svima koji žele da rade na sebi . Mogu crtati i deca i stari. Umetničko predznanje nije neophodno.

Šta je fraktalni crtež?

Fraktalni crtež predstavlja osobu i njen život. On se sastoji iz mnogo delova koji su povezani u jednu celinu. To je jedna slika koja je nastala od jedne neprekinute linije koju je osoba povlačila 60 sekundi zatvorenih očiju. Kombinacijom boja koje je birala zatvorenih očiju a zatim obojila crtež, dobijamo sliku iz koje dobijamo mnogo informacija: koliko je iskoristila kreativnog potencijala živi li u pršlosti, sadašnjosti ili budućnosti, šta je blokira a šta inspiriše, o količini zadovoljstva, obrazovanju, odnosima, zdravlju i ostalim aspektima života. Ovakav crtež služi za procenu stanja u jojem se osoba nalazi. Zatim sledi crtanje korekcijskog ciklusa crteža gde se uz pomoć kombinacije boje i linija radi na kreiranju života u željenom pravcu. Metoda crtanja fraktala je vrlo jednostavna i pristupačna svim generacijama. Nije potreban umetnički talenat, ali se on može kroz crtanje otkriti i razviti. Kad osoba jednom nauči pravila crtanja fraktala, potpuno je slobodna da samostalno crta.

Crtanje fraktala i ja

Za ovu metodu sam saznala pre više od pet godina. Iz početnog hobija, razvilo se jedno duboko zanimanje za ovu oblast, a sad već svoje znanje prenosim i drugima kako bi radili na sebi i svoj život doveli u harmoniju te probudili kreativnost u sebi. Crtanje fraktala sam učila u Zagrebu od same autorke metode Tanzilije Polujahtove. Ova tehnika je jedinstvena u svetu jer se crta zatvorenih očiju. Budući da se u čovekovom sećanju, svesnom i podsvesnom, nalazi sav njegov prethodni život, kroz crtanja on doživljava oslobađanje, tako da osoba već posle prvog crtanja oseća veliku relaksaciju i radost. Ova metoda je sredstvo za dublju komunikaciju sa sobom kroz korišćenje jezika boja, linije i oblika. Ovaj jezik je nama svima poznat, ali je zaboravljen. Kroz crtanje oživljavamo staro znanje o bojama i oblicima i dolazimo u neposredniji kontakt sa svojom autentičnošću. Oslobađamo se blokada kroz neverbalni rad sa sobom. Crtanje podstiče stvaralačke sposobnosti osobe koja crta. Metoda je vrlo nežna, suptilna , budi radost, oživljava dete u nama.

Kako crtanje fraktala deluje na čoveka?

Crtajući, mi na jedan nežan i suptilan način izvlačimo potisnute informacije na površinu pomoću boja, linija i oblika. Vidimo ih i dajemo im pažnju. U ovoj metodi se koristi energija boja za koju su još drevni narodi znali. Na primer, u starom Egiptu su postojali vitraži u hramovima u raznim bojama, i kada sunčeva svetlost prođe kroz njih, vernici su se kupali u spektru boja. Ova metoda je patentirana u Rusiji još pre dvadesetpet godina i tamo ima velikih rezultata u primeni. Na primer, roditelji “čitajući “crtež svog deteta mogu da saznaju u kom je ono stanju.Takođe crtajući sa svojim detetom mogu mu pomoći da lakše prođe kroz sve razvojne faze odrastanja Ova metoda je izuzetna i za učitelja jer mu daje pomoćnu metodu u nastavnom procesu koja će mu u velikoj meri olakšati rad a učenicima doneti radost i podsticaj za kreativnost.

Martina Velemir