Sevda Deari

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Sevda Deari je IT inženjerka sa multidisciplinarnim interesovanjima i veštinama, sa životnom misijom građenja mostova između starog i novog, tehnologije i ljudi i među ljudima. Pored zvanične škole ili posla, uvek sam imala još neku aktivnost, kao i druga polja istraživanja, koja su u određenom periodu mog života dobijala manje ili više prostora. Bavim se muzikom (pevanje, ples, instrumenti), sportom (plivanje, karate, stoni tenis, aikido, yoga…), jezicima (makedonski, turski, srpsko-hrvatski, engleski i nemački). Radila na projektima u nevladinom sektoru i odgajala mlađeg brata. Oblasti interesovanja: od otkrivanja sopstvene ženstvenosti, preko otkrivanja čuda prirode i tehnika za bolju komunikaciju sa sobom i sa drugim ljudima, do one nevidljive tajne života koju nauka još ne ume da objasni i dokaže. Prihvatila sam činjenicu da ću biti učenik celog života. Veliki sam emotivac sa razvijenim raciom. U duši negujem unutrašnje dete koje hoće da se igra, pravi šale, istražuje.

Turlitava

Turlitava je tradicionalno makedonsko jelo koje se sa mnogo truda i ljubavi priprema od mesa i sezonskog povrća (krompira, patlidžana,tirkvice, mrkve, paprike, modrog patlidzana, bamije…). Svi ti sastojci se pažljivo pripremaju, zavisno od vremena koje je potrebno da se upotrebljeno povrće i meso skuvaju. Zatim se mešaju i peku zajedno u pećnici u tradicionalnoj lončarskoj posudi. Služi se kao glavno jelo. Ime je porektlom od turskoh reči türlü, što znači mešano, raznoliko, i tava, tiganj ili posuda za peć.
Pišem o mojoj turlitavi. To su tekstovi o raznim doživljajima i iskustvima iz mog života, o tome kako su uticali na moj razvoj, na moju percepciju sebe, drugih ljudi, životinja i prirode. Ta iskustva su u ovoj metafori povrća, koja sačinjavaju mene i moju životnu Turlitavu.