Učenje od kuće u vrijeme corone

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:


U proteklom vremenu, prije nekih dva tjedna, došlo je do zatvaranja škola. Škole su utihnule, dječiji smijeh napustio je hodnike. Nema niti nastavnika. Nastava se prebacila u domove. Mnogima su novi nastavnici postali roditelji ili bake i djedovi. Što nam je donio ovaj novi, privremeni način školovanja?

Odjenom je svo vrijeme pred Vama i Vašim djetetom, na raspolaganju. Kako održati strukturu i ne posrnuti u kaos i još veći stres?

Od prvobitnog veselja, kada se djeca naspavaju, izigraju i odmore, polako dolaze do izražaja izazovi koji su pred njih (i cijelu obitelj) postavljeni.
Među najvažnijim stvarima je održavanje strukture. Puno dosadašnjih aktivnosti, počelo se održavati online, pa je raspored sati, koji je spomenutu strukturu dana do sada održavao, ostao na neki način eteričan.
Potrebno je stvoriti tzv. „referentne točke“ u danu kako bi se održala struktura. Za cijelu obitelj je najbolje odrediti vrijeme buđenja, kako dan ne bi kretao prekasno, u startu opterećen kašnjenjem. Ukoliko su djeca sklona duljem spavanju, moguće je pustiti ih, ali je potrebno dogovoriti vrijeme buđenja, u kojem je realno moguće obaviti sve zadano bez stresa. Kada se vrijeme buđenja dogovori (ne prekasno), važno je držati ga se kontinuirano, svaki radni dan.

Bilo bi lijepo u dogovoreno vrijeme uklopiti obiteljski doručak. Zajednički početak dana, zajednički obrok, s kojim mnoge obitelji u redovnom funkcioniranju ne počinju dan. Pretvorite ovu promjenu boravka u kući, u ljepotu druženja obitelji.

Kada dođe vrijeme početka školskog dana, djeca sjedaju pred televizor ili kompjutor i počinju s izvršavanjem obaveza i zadataka. Iznimno je važno osigurati im, koliko je to moguće, normalno okruženje. Potreban im je mir da bi postigli koncentraciju i bili produktivni.

I u vrijeme virtualne nastave djeca trebaju vrijeme odmora. Neka ne traje dulje od školskih odmora, da se ne izgubi postignuta koncentracija i ne preusmjeri fokus na druge aktivnosti. Izazova u kućnom okruženju daleko je više, pa je podsjećanje i pomoć odaslih dobro došla.
Nije cilj da cijeli dan dijete provede u rješavanju zadaća. Potrebno je odrediti vrijeme i za drugačije aktivnosti, kako se svaki dan ne bi pretvorio u kopiju prethodnog. Tjelovježba je također važan dio nastave. Bilo bi lijepo i korisno da obitelj zadane vježbe odradi zajedno. Boravkom u stanu, kretanje nam je svima smanjeno, pa je od iznimne važnosti posvetiti vrijeme i pažnju održavanju cirkulacije, pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova i tetiva.

Ukoliko dijete ide u muzičku školu, trudite se održati ritam koji ste imali ranije, nastaviti s istim raporedom i kod kuće. Odredite i vrijeme vježbanja instrumenta. Dobro je da to svaki dan bude u isto vrijeme i da se održi navika.

Neka vikend bude drugačiji i za djecu i za odrasle. U tom vremenu dodatno se posvetite jedni drugima. Razgovarajte o željama svih članova obitelji o provođenju zajedničkog vremena.

Ovo vrijeme izolacije otvara mogućnosti bavljenja sklonostima i talentima, za koje ranije nismo imali vremena. Slikanje, pjevanje, modeliranje, ples…
Najaljepši dar ovog izazovnog vremana zajedničko je druženje. Mogućnost da obitelj bude zajedno. Djeci time dajemo među najvrijednijim postavkama za život, temelj obitelji.

Nevena Rujnić