Vesna Vibha Rožić

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Moje ime je Vesna Vibha Rožić. Rođena sam u Splitu, ali je moj rani život zapravo oblikovao i usmjerio moj dragi nono Mate, kod kojega sam provodila svoje najranije djetinjstvo na otoku Braču.

Po prirodi nemirna i radoznala, brzo sam se kretala kroz život, osvajala nova područja i neprestano migrirala u neka nova… Cijeli svoj profesionalni vijek radila sam ono što sam voljela i bila u stalnom kontaktu s ljudima ⎼ od posla profesorice, do turističkog radnika, menadžerice… A zapravo sam umjetnica ⎼ u duši i po zvanju. Završila sam tekstilni dizajn u Zagrebu, grafički dizajn i fotografiju u Americi, stekla diplomu permakulturne dizajnerice na konvergenicji u Latinovcu…

Mjesto me nije držalo, pa sam tako živjela diljem Hrvatske i intenzivno putovala, bilo poslovno, bilo privatno; nakratko sam se skrasila u Americi, odakle se napokon vraćam na sam početak ⎼ na otok Brač!

Taj nemir koji me ispunjava je vječiti osjećaj nepripadanja i neuklapanja u formalne društvene obrasce, te tako u potrazi za samom sobom i životnim smislom obogaćujem svoj život susretima s predivnim ljudima. Tako sam upoznala Mateju i Ifa učenje.
I usporila.

Usporila sam na zemlji, na svom imanju. Onog trenutka kad sam prihvatila da sam tu gdje jesam i da sam to što jesam.
Da bude jasno ⎼ usporila sam onoliko koliko moje biće uopće može usporiti!

Iz ekstrovertiranog životnog stava vratila sam se svojoj nutrini i sazrela do te mjere da svoje spoznaje mogu početi polako prenositi drugim tragateljima za smislom.
Iako živim isključivo s prirodom i okružena svojim životinjama, ispunjena sam velikom ljubavi prema ljudima i jako me boli kad oko sebe vidim toliko patnje i tuge.

Da bih nekome uopće mogla reći što bi bilo dobro napraviti, morala sam to i sama živjeti.
Živim od svog imanja i svega što se na njemu proizvede. S obitelji i meni dragim ljudima gradim solidarno i humanije društvo, jer promjena počinje od nas samih.

Moje imanje se zove Zogeterra i već po imenu je spoj naslijeđa i transformacije novih energija.
Mnogi dragi ljudi su ga oblikovali i sad je spremno za dalju razmjenu energije.
Ne žurim, osluškujem i intuitivno pratim znakove na putu kojim idem.

Moj trenutni kreativni izražaj oblikuje se kroz vunu; mokro i suho filcanje. Osjećaj podatne vune u vlastitim rukama djeluje terapeutski smirujuće.

Budući da su u ovom trenutku ograničene mogućnosti putovanja, ne mogu vas pozvati na praktične vježbe i radionice na samom imanju, ali vam mogu pomoći savjetovanjem kako se uskladiti s prirodom i oblikovati vrt oko sebe.

Ono što se provlači kroz moje svekoliko djelovanje jest hrana i sve oko nje: od same proizvodnje, prerade, konzumacije te etičnog načina njezine nabave.

Ako shvaćate da je svaka kupovina politički čin kojim zapravo podržavate onoga od kojeg je nešto poteklo, pred nama se raskriljuje cijeli novi sustav i otvara nova perspektiva iz koje gledamo na svijet. A to i jest onaj peti element u Permakulturi, odnosno društveni aspekt koji trebamo jačati da bismo i kao društvo u cjelini bili zdraviji.

Više o Vesninom imanju i onome što ona nudi možete pronaći na njenom vebsajtu: http://www.zogeterra.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>