OKRUGLI STO CENTRA HRAST

Koliko smo svesni sebe i okoline u trenucima dok gledamo nešto na telefonu? Naravno da nije moguće biti skoncentrisan na nešto što nam je jako zanimljivo i biti svestan onoga što se događa oko nas. Ali šta kad ti trenuci nisu povremeni, već čine veliki deo našeg dana? 30-40-50 i više posto našeg (ili detetovog) aktivnog dana? I tako svaki dan? Kako se to dugoročno odražava na našu psihu, odnose i postojanje?

Hrast centar

Ne propustite ovaj događaj, prijavite se i očekujte nas:

Digitalna zavisnost kao život u glavi – zbog čega je važan digitalni detoks?

Petak 18.12. u 19 časova, BESPLATNO ZOOM PREDAVANJE

Koliko ste Vi danas gledali u neki ekran?

Snalaženje u digitalnom svetu nameće se u skoro svakoj sferi svakodnevnog života. Većina poslova podrazumeva barem administrativni deo koji se odrađuje na kompjuteru, deca neke zadatke moraju obavljati na kompjuteru, a u pripremi je i prelazak na online nastavu.

Sa našim najdražima se čujemo putem pametnih telefona, delimo svoje interese na društvenim mrežama, igramo igrice na PlayStation-u, Xbox-u ili telefonu, a svako čekanje uglavnom kratimo – upravo telefonom. Tek kad sve to ovako navedemo, shvatimo koliko smo vezani za naše male uređaje.

Kako je sve to uticalo na nas i viđenje sebe i sveta? Koliko smo svesni sebe i okoline u trenucima dok gledamo nešto na telefonu? Naravno da nije moguće biti skoncentrisan na nešto što nam je jako zanimljivo i biti svestan onoga što se događa oko nas. Ali šta kad ti trenuci nisu povremeni, već čine veliki deo našeg dana? 30-40-50 i više posto našeg (ili detetovog) aktivnog dana? I tako svaki dan? Kako se to dugoročno odražava na našu psihu, odnose i postojanje?

Na okruglom stolu pričamo o odredištu prema kojem nas vodi ovaj sve veći i brži vrtlog suživota s tehnologijom, a to je aktivni život u glavi, a pasivni u fizičkoj interakciji s okolinom. Psihički već hodamo poznatim, utabanim putevima i retko skrećemo na delove van njih.

Iz različitih perspektiva o toj temi pričaće naš tim doktorica iz centra Holitimed, dr. Dobrinka Arbanovski i Jasmina Jovanov, tim psihološkinja centra Hrast Sanja Vrkić i Nevena Runjić, te duhovna orijentatorka centra Hrast Mateja Tomšić Akengen. Pridružite nam se na decembarskom okruglom stolu, a možete nam i unapred poslati neka pitanja koja Vas zanimaju o ovoj temi, te ćemo ih nastojati integrisati u skladu s vremenskim mogućnostima.

Za predavanje se možete prijaviti popunjavanjem formulara ispod. Dobrodošli!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>